Kuchnia

kuchnia

Zupa brokułowa

Składniki

-około 3-3,5 l wody
-1 ćwiartka z kurczaka
-sól, pieprz do smaku
-3 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego
-kawałek selera
-2 marchewki
-1 pietruszka
-4 ziemniaki
-1 brokuł
-200 g serka topionego śmietankowego
-2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ćwiartkę z kurczaka. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Całość gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z bulionu i odkładamy na talerz. Seler, jedną marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce na średnich oczkach. Drugą marchewkę kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do bulionu. Gotujemy. W między czasie ziemniaki kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka. Brokuła myjemy, odcinamy różyczki (większe kawałki dzielimy na mniejsze części). Brokuły dodajemy do zupy. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy serki topione, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy kurkumę, doprawiamy solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation