Ogród

FIOLET

niebo na talerzu: Tort czekoladowy z cytrynową nutą
składniki (tortownica 23 cm):
na biszkopt :
– 5 jajek
– 3/4 szklanki (szklanka 250 ml) mąki
– 3/4 szklanki cukru
– 1/3 szklanki kakao
– pół tabliczki startej, gorzkiej czekolady
Dno tortownicy trzeba wyłożyć kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Boków niczym nie smarować.
Piekarnik rozgrzać do 160 st. Oddzielić żółtka od białek. W większej misce ubić białka ze szczyptą soli, gdy piana będzie prawie sztywna, nie przestając miksować, po łyżce dodawać cukier, by powstała błyszcząca masa. Odłożyć mikser i łyżką wmieszać kolejno i delikatnie po jednym żółtku. Małymi porcjami, by piana nie opadła, wmieszać również mąkę przesianą z kakao i startą czekoladę. Przelać masę do tortownicy i piec ok. 30 – 40 minut.
Wyjąć z piekarnika i rzucić z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiejszy (jak u Dorotus). Po całkowitym ostudzeniu okrój brzegi ciasta nożykiem i ułóż ciasto do góry nogami. Przekrój na trzy blaty.
na krem cytrynowy:
– dwa budynie waniliowe z cukrem
– galaretka cytrynowa ( proszek)
– 3/4 kostki masła
– 0,5 l wody + pół szklanki
Wodę zagotowałam. Proszek budyniowy wymieszałam z połową szklanki zimnej wody, wlałam do wrzątku, energicznie mieszając ugotowałam budyń. Do gorącego dodałam proszek galaretki. Dobrze wymieszałam. Ostudziłam całkowicie (ważne, inaczej krem się rozpuści) w garnku z zimną wodą. Dodawałam po kawałku miękkie masło i utarłam mikserem całość na krem. Jeśli masa jest bardzo luźna, można włożyć ją do lekkiego stężenia do lodówki.
Na krem śmietankowo- czekoladowy
– 300 ml zimnej śmietanki słodkiej 30 – 36%
– 200 g serka mascarpone (nie miałam, użyłam zwykłego śmietankowego, zmielonego )
– pół szklanki cukru
– pół tabliczki startej czekolady
Śmietankę ubiłam na sztywno, pod koniec dodając cukier. Wmiksowałam serek i wsypałam startą czekoladę.
do nasączenia:
-0,5 l przegotowanej wody
-sok z jednej cytryny
-trzy łyżki cukru.
Składniki należy wymieszać.
Ułożyłam pierwszy blat na paterze, podłożyłam pod biszkopt paski papieru by nie ubrudzić naczynia. Nasączyłam 1/3 ilości ponczu, wyłożyłam krem cytrynowy, dwie – trzy łyżki zostawiając do dekoracji. Przykryłam drugim blatem, nasączyłam, wyłożyłam 2/3 kremu śmietanowego i przykryłam trzecim blatem. Po jego nasączeniu wysmarowałam pozostałym kremem całość tortu. Cytrynową masę przełożyłam do plastikowego woreczka, obcięłam rożek i udekorowałam wierzch.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation