Kuchnia

cake

Szybkie ciasto z malinami.

Składniki( na keksówkę 25 x 11cm):
2 szklanki mąki pszennej tortowej (300g)
niepełna szklanka cukru (190g)
120 g miękkiego masła/oleju/oleju kokosowego
100 g twarogu z kostki lub kremowego, gęstego serka do smarowania pieczywa lub tzw.wiaderkowego)
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka (65ml)
szczypta soli
1 szklanka umytych i osuszonych ręcznikiem papierowym malin lub jagód + 2 łyżki mąki

Na lukier – pół szklanki cukru pudru wymieszanego z łyżką soku z cytryny
owoce do dekoracji ciasta

WYKONANIE:
1.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 170 stopni.
2.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.
3.Ser włożyć do większej miski i zblendować, jeśli używamy tego w kostce. Dodać pokrojone na kawałki masło i cukier, krótko zmiksować do połączenia składników. Mieszając dodawać po jajku, kilka łyżek mąki z proszkiem i łyżce mleka, aż wszystko połączy się w jednolitą całość.
4.Owoce oprószyć mąką. Na dno formy wyłożyć 1/4 ciasta, ułożyć w nim możliwie symetrycznie trochę malin, wyłożyć łyżką trochę ciasta, część malin i tak do końca składników.
5.Wstawić ciasto do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec na środkowej półce 45 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Polać lukrem. Dodatkowo kilka malin podgrzałam w rondelku z łyżeczką cukru by uzyskać różowy syrop, stąd malinowe smugi na zdjęciu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation