Kuchnia

dla jarosza

Pierogi z kapustą i grzybami

farsz:
– 0,5 kg kiszonej kapusty
– 5 g – 8g suszonych grzybów (im więcej tym
lepiej) lub 0,7 kg pieczarek lub mieszanka tych i tych
– cebula
– liść laurowy, ziele angielskie (ok. 3 sztuki), sól,
pieprz, mielona ostra papryka
– olej do smażenia

ciasto:
– 0,5 kg mąki
– żółtko
– łyżka oleju lub stopionego masła
– ok. pół szklanki gorącej wody
– płaska łyżeczka soli

do polania:
podsmażona na złoto na maśle, drobno pokrojona cebula

WYKONANIE:
Suszone grzyby zalać wodą (ok. 0,5 l) na noc albo przynajmniej na kilka godzin. Kapustę przepłukać w zimnej wodzie ( jeśli nadal jest mocno kwaśna, czynność powtórzyć), odcisnąć i pokroić. Gotować w wodzie z grzybów albo zwykłej, jeśli używasz pieczarek, z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i łyżeczki – dwóch soli. Grzyby i cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju aż zmiękną. Dodać do gotującej się kapusty i dusić wszystko razem na małym ogniu ok. 20- 30 minut. W razie potrzeby odkryć garnek i odparować nadmiar wody, farsz powinien być dość suchy. Dodać pieprz i paprykę. Dosolić, jeśli potrzeba. Wyjąć liście laurowe i ziele.
Do miski z mąką wlać gorącą wodę, wymieszać, dodać żółtko, tłuszcz i sól, zagnieść elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt twarde dolać trochę wody. Odstawić na 15 minut, przykryć ściereczka by nie wyschło.
Podzielić na 4 – 5 części, każdą wałkować na cienki placek, podsypując mąką, by nie przyklejał się do blatu czy stolnicy. Wycinać szklanką lub dużym kieliszkiem do wina kółka. Nakładać czubatą łyżeczkę farszu, zaklejać mocno brzeg pierożków, układać na podsypanym mąką blacie lub desce, przykryć ściereczką by nie wysychały. Pierogi rozkładam w zamrażarce, przesypuję do woreczków kiedy stwardnieją. Można od razu wrzucać partiami na osolony wrzątek, gotować ok. 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Rozkładać na półmiskach pojedynczą warstwą, polać podsmażoną cebulką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation