Kuchnia

dla jarosza

Krokiety z grzybami i kapustą

na naleśniki:
– 250 g mąki pszennej
– 250 ml gazowanej wody mineralnej
– 250 ml mleka
– 2 jajka
– 2 łyżki oleju
-1/2 łyżeczki soli
– szczypta cukru
– szczypta sody oczyszczonej

na farsz:
– 1 kg pieczarek lub 60 dkg pieczarek i 40 dkg kapusty kiszonej
– 50 g suszonych grzybów
– duża cebula
– 2 łyżki masła
– sól (ok. łyżeczki), pieprz, słodka papryka

do panierowania:
– 2 jajka
– 2 szklanki bułki tartej

do smażenia:
– olej

WYKONANIE:
Suszone grzyby zalać wodą i odstawić by zmiękły, najlepiej na całą noc, najmniej na godzinę. Ugotować do miękkości w tej samej, osolonej wodzie, drobno pokroić. Jeśli przygotowujemy krokiety z kapustą, posiekać ją drobno, wypłukać w zimnej wodzie jeśli mocno kwaśna, dolać szklankę wody z grzybów i gotować do miękkości.
Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Pieczarki zmielić w maszynce lub drobno pokroić ( ja pokroiłam), podsmażyć na osobnej patelni, na ostrym ogniu na łyżce oleju by ewentualny płyn wyparował, osolić, popieprzyć, wymieszać z cebulą, grzybami i ugotowaną kapustą. Odstawić do ostudzenia.

Mąkę wymieszać z solą i sodą, dodać resztę składników, zmiksować razem do uzyskania gładkiej emulsji. Patelnię (nie może być porysowana) mocno rozgrzać z kroplą oleju. Łyżką wazową wylać jak najcieńszą porcję ciasta, szybko poruszając patelnią, by ciasto rozlało się równomiernie. Po minucie, dwóch, przewrócić na drugą stronę, smażyć krótko, przełożyć na talerz. Naleśniki smażymy na mocnym ogniu, patelnia musi być cały czas dobrze rozgrzana.

Na każdy naleśnik nałożyć na środek ok. 2 łyżek farszu, rozprowadzić zostawiając wolne boki. Złożyć je do środka i zwinąć całość w rulonik. Panierować w roztrzepanych jajkach i tartej bułce, smażyć z każdej strony, na średnim ogniu, na rozgrzanym na patelni oleju. Dość szybko się rumienią, należy uważać, by ich nie spalić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation