Kuchnia

soup

Kapuśniak

– pasek żeberek wieprzowych, wędzona kość ze schabu, części kurczaka, kawałek wędzonego boczku (w sumie ok. 80 dag
– kawałek kiełbasy
– dwie marchewki
– pietruszka
– kawałek selera
– kawałek pora
– cebula przekrojona na pół i opalona w skórce nad gazem albo na suchej patelni
– 40-50 dag kapusty kiszonej i jeśli lubisz – ćwiartka białej, słodkiej lub wyłącznie słodka
– trzy liście laurowe
– kilka ziarenek pieprzu
– dwie, trzy kulki ziela angielskiego
– łyżeczka słodkiej papryki
– pieprz mielony
– sól
– majeranek
– ewentualnie nieco pasty z pomidorów
– kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę
– zielona pietruszka do posypania

Z mięsa, obranych warzyw (oprócz ziemniaków), liści laurowych, ziela angielskiego ugotuj na wolnym ogniu wywar. Zajmie to ok. 1,5 godziny. W połowie gotowania dodaj sól. W tym czasie pokrój, wypłucz i w osobnym garnku ugotuj do miękkości kapustę kiszoną. Pod koniec bulgotania wywaru dorzuć ziemniaki, słodką kapustę. Kiedy zmiękną, dodaj też kwaśną. Wyjmij mięso i pokrój w małe kawałki. Włóż do zupy. Sprawdź, czy jest odpowiednio kwaśna i ewentualnie dodaj trochę koncentratu z pomidorów dla smaku i koloru. Posyp zieleniną, majerankiem, pieprzem i papryką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation