Design

Design

Makaron z prosciutto
czosnkiem i orzechami

Składniki:
200 g makaronu Papardelle
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
5 plastrów szynki parmeńskiej (z kawałka, na wagę)
1 łyżka masła
150 ml śmietanki 30%
10 orzechów macadamia lub 5 włoskich
starty parmezan
Wykonanie:
Na oliwie podsmażam czosnek, dodaję pokrojoną szynkę (bez skórki) i pokrojone orzechy, smażę przez 1 minutę na średnim ogniu, cały czas mieszając.
Dodaję śmietankę, podgrzewam przez chwilę i doprawiam solą i pieprzem.
Mieszam ugotowany makaron z masłem i częścią sosu.
Wykładam do głębokich talerzy i polewam resztą sosu.
Posypuję parmezanem.
Dekoracja:
stopiona na patelni skórka z szynki, suszona bazylia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation