Święta i uroczystości

Łakocie Wielkanocne

Mazurek z białą czekoladą i różą

Spód:
- 150 g mąki krupczatki
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 1 duże żółtko
- szczypta soli

Nadzienie:
- 4 łyżeczki konfitury z płatków róży
- 160 g białej czekolady
- 6 łyżek śmietany kremówki (30%)
- kropla różowego barwnika spożywczego
- 100 g migdałów
- 50 g orzechów pistacjowych

Mąkę przesiej do miski, masło pokrój na kawałeczki i dodaj do mąki, wsyp odrobinę soli, dodaj żółtko i cukier puder. Wszystko zagnieć na jednolitą masę, którą następnie umieść w foliowym woreczku. Włóż do lodówki na 1 h.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na cieniutki placek, ponakłuwaj go widelcem (dzięki temu zachowa płaską powierzchnię i nie wybrzuszy się). Przełóż ciasto na płaską blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. i piecz w nim spód mazurka przez ok. 15 minut- na złoty kolor.
Wyjmij blachę z piekarnika. Ostudź.
Następnie rozpuść w kąpieli wodnej * białą czekoladę, dodaj do niej 6 łyżek śmietanki kremówki, mieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści i masa stanie się gładka.
Zestaw miseczkę znad garnka, wkropl do niej odrobinę barwnika spożywczego, dokładnie wymieszaj.
Posmaruj spód mazurka konfiturą, a następnie rozprowadź na nim różową masę czekoladową.
Udekoruj migdałami i pistacjami.
Mazurek odstaw do stężenia- najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation