Design

Iwona Mućko

Omlet z pieczarkami - Przepis na francuski omlet z pieczarkami

Warto przy smażeniu omletu z pieczarkami wykorzystać francuską technikę rolowania omleta. Różni się ona trochę od klasycznej - tzw. składania na pół. Tutaj powstanie coś na kształt grubego banana, w środku delikatnego, nie za bardzo ściętego, a na zewnątrz złocistego.

Odnośnie farszu pieczarkowego to nie obejdzie się on bez tymianku - najlepiej świeżego oraz pietruszki. Błyskawiczny omlet z pieczarkami po uprzednim zrobieniu farszu zajmie Wam dosłownie chwilę. Organizując sobie w odpowiedni sposób stanowisko pracy z gotowymi składnikami pod ręką, jesteście w stanie przygotowywać nawet dwa omlety na minutę. Idealne rozwiązanie na przyjęcia.

Składniki:
Na 2 omlety:
6 jajek
4 łyżki gazowanej wody
sól, pieprz
masło
Farsz pieczarkowy:
20 dag pieczarek
sok z cytryny
1 mała cebula
masło, olej
sól, pieprz
cukier
tymianek
pietruszka
Przepis
Przygotowanie omletu z pieczarkami zaczynamy od zajmującego najwięcej czasu elementu, czyli farszu pieczarkowego. Grzyby obieramy i dokładnie myjemy. Następnie kroimy w 1 mm plastry. Aby otrzymać jasne w kolorze grzyby i zapobiec ich ciemnieniu, od razu po pokrojeniu w plastry, skrapiamy je sokiem z cytryny. Na patelnię wrzucamy 1 łyżkę masła oraz 1 łyżkę oleju, gdy tłuszcz się rozgrzeje dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Szklimy ją na średnim ogniu z odrobiną cukru oraz soli. Dzięki temu wydobędzie swoją słodycz i szybciej zmięknie. Do zrumienionej cebuli dodajemy pieczarki i całość solimy. Sól przyspieszy proces puszczania wody z grzybów.



Następnie pozwalamy, aby całość płynu odparowała. Później dajemy 1 łyżkę masła, pieprz, tymianek oraz w razie potrzeby sól. Gdy pieczarki lekko przestygną możemy posypać je posiekaną pietruszką.

Omlety: na 1 omlet potrzebujemy 3 jajek. Wbijamy je do miski i roztrzepujemy dwoma złączonymi widelcami, pomiędzy którymi umieszczamy palec wskazujący. Warto nie za mocno je rozbełtać, dzięki temu uzyskamy ładny, marmurkowaty wzór.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła. Gdy się roztopi wlewamy masę jajeczną, do której uprzednio dodaliśmy 2 łyżki gazowanej wody - dla pulchności oraz sól i pieprz dla smaku. Pozwalamy, aby omlet lekko się ściął, w międzyczasie posypujemy go pieczarkami. Następnie przechylając patelnię wlewamy nieścięte jajko w boczne przestrzenie. Teraz najtrudniejsze: trzymając patelnię pod kątem 45 st. zaczynamy nią potrząsać, tak jak zawodowi kucharze mieszają składniki na patelni za pomocą niej samej. W ten sposób roluje nam się omlet. Powinien on być nie do końca ścięty w środku. Ładnie uformowany na kształt banana omlet posypujemy pieczarkami i pietruszką. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation