Kuchnia

Drinki, nalewki, likiery

Przepis na klasyczną sangrię

Na przyjęciach weselnych wyprawianych w lecie hitem staje się hiszpańska sangria. Jest to idealny orzeźwiający napój alkoholowy, który smakuje niemal każdemu. Podawana w szklanych dzbankach wygląda niezwykle elegancko. Przedstawiamy poniżej przepis na klasyczną sangrię:

Składniki (12 porcji – duży dzbanek)

750ml rumu
1 szkl. cukru
1,5 l czerwonego wytrawnego wina
2 szklanki soku pomarańczowego
2 cytryny
2 limonki
2 pomarańcze

Sposób przyrządzenia:

Odpowiednio wcześniej schładzamy rum, wino, sok pomarańczowy i owoce. Następnie cytrynę, limonkę i pomarańczę kroimy na plasterki i wkładamy do dużego szklanego dzbanka. Wlać rum i wsypać cukier. Wstawić do lodówki na 2 godziny, aby sangria nabrała smaku. Przed podaniem możemy lekko rozgnieść drewnianą łyżką owoce oraz dodać cukier jeśli sangria jest za mało słodka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation