Design

Iwona Mućko

Zdrowe ciasteczka owsiane z jabłkami i cynamonem

SKŁADNIKI

OK. 10 SZTUK
100 g płatków owsianych błyskawicznych*
90 g mąki zwykłej lub pełnoziarnistej lub bezglutenowej owsianej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
odrobina soli
1 jajko
2 łyżki masła lub oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru wanilinowego
110 ml miodu lub syropu klonowego
1 jabłko

PRZYGOTOWANIE

Do miski wsypać płatki owsiane błyskawiczne, dodać mąkę, proszek, cynamon i sól, wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajko, dodać roztopiony i ostudzony tłuszcz, wanilię i syrop klonowy lub miód, wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłka.
Jabłko pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w małą kosteczkę. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Wyjąć masę z lodówki i wymieszać z jabłkiem. Nakładać po około pełnej łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować kształtne dyski. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 - 13 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation