Kuchnia

MIĘSA i WĘDLINY DOMOWE

Pierożki z kurczakiem :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

Pieczone pierożki z mięsem drobiowym to fantastyczny sposób na wykorzystanie mięsa z zupy. Są naprawdę smaczne, mięsa nie trzeba mielić, wystarczy drobno pokroić. Jedyne o czym trzeba pamiętać to fakt, że wygotowane mięso potrzebuje dużo przypraw i czegoś, co przełamie jego smak. W proponowanej przeze mnie wersji takie przełamanie stanowi por, może to być też seler naciowy, kapusta pekińska albo cebulka. Gotowe pierożki świetnie nadadzą się jako przekąski serwowane z sosami lub lekką sałatką, mnie najbardziej smakowały z sałatą i sosem hoisin.

Składniki na ciasto:

250 g mąki
100 g masła
75 ml mleka
25 ml gorącej wody
7 gr suchych drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:

300 g mięsa z zupy lub mielonego mięsa drobiowego
1 ugotowana marchewka *
1 ugotowana pietruszka *
ok. 4 cm pora
3 ząbki czosnku
1 mała cebula lub 2 szalotki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka czerwonej papryki w proszku
sól, pieprz, ulubione zioła
* jeśli do pierożków wykorzystujemy mielone mięso, możemy użyć surowej marchewki i pietruszki, które zetrzemy na tarce i podsmażymy z mięsem.

Do mleka dolać gorącą wodę, następnie wsypać drożdże i odstawić. Mąkę, sól i cukier oraz masło rozetrzeć palcami do uzyskania struktury piasku. Drożdże dokładnie wymieszać z mlekiem, dolać do mąki i zagnieść gładkie, lekko lepiące ciasto. Luźno zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny.

W tym czasie przygotować farsz. Mięso z zupy i wszystkie warzywa drobno pokroić. Wrzucić do miski i zagnieść jak ciasto. Dodać sos sojowy i przyprawy, dokładnie wymieszać. Jeśli używamy mięsa mielonego dodać do niego wszystkie składniki i podsmażyć na patelni, aż cały płyn odparuje a mięso się zacznie rumienić.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o grubości mniej więcej 3 milimetrów. Szklanką wyciąć krążki, na każdym ułożyć kulkę z farszu i zalepić brzegi formując pierożek. Ułożyć pierożki na blasze, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Piec pierożki na środkowej półce piekarnika przez około 25-30 minut aż się zaczną rumienić.

Podawać z ulubionym sosem, np. hoisin.

* jeśli do pierożków wykorzystujemy mielone mięso, możemy użyć surowej marchewki i pietruszki, które zetrzemy na tarce i podsmażymy z mięsem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation