Kuchnia

przetwory

Śliwki w czekoladzie

Składniki :

2,5 kg wypestkowanych dojrzałych śliwek węgierek
700-800 g cukru zależy jak bardzo dojrzałe są śliwki
2 opakowania cukru z wanilią lub laska wanilii nacięta
50-100 g kakao
1 tabliczka ( 100 g ) czekolady : gorzkiej lub deserowej
Śliwki wrzucamy do garnka. Wstawiamy na średni gaz. Czekamy aż puszczą soki i trochę się rozgotują. Kiedy uznamy, że już są dobre ( u mnie po ok 15 minutach ) miksujemy blenderem. Dodajemy cukry ( lub cukier i laskę wanilii ). Smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( taka jaka nam najlepiej odpowiada ). Kolejno dodajemy ale na sam koniec czekoladę i kakao. Chwilę gotujemy. Przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 minut.

* Śliwki można najpierw zmielić w maszynce do mięsa lub zblenderować a potem dopiero smażyć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation