Kuchnia

ciasta-szarlotki

Szarlotka z makowym budyniem



Szarlotka z budyniem, niby nic nowego, pyszna klasyka, jedynie pewną odmianą jest piegowaty dodatek maku do budyniu.

Inspiracja: szarlotka



Składniki na ciasto:

- 225 g mąki
- 125 g masła lub margaryny
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części 2/3 i 1/3, większą część schłodzić w lodówce, mniejszą zamrozić. Schłodzoną część rozwałkować, wyłożyć do blaszki ( 15x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec około 15 - 20 minut w180 st. C.



Składniki na warstwę jabłkową:

- 1 kg jabłek ( najlepiej kwaskowych )
- 2 łyżki cukru ( opcjonalnie w zależności od kwaśności jabłek )
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka budyniu waniliowego

Jabłka rozprażyć w rondelku z cukrem i cukrem waniliowym. Budyń rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do jabłek zagotować do zgęstnienia. Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód.



Składniki na warstwę budyniową:

- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 2 - 3 łyżki suchego maku
- 400 ml mleka

W 1/2 szklanki rozrobić proszek budyniowy i cukier, resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń, mieszając, pogotować do zgęstnienia, wsypać mak, połączyć.

Budyń jeszcze ciepły, wylać na masę jabłkową.

Na wierzch zetrzeć zamrożoną resztę ciasta. Piec około 45 minut w 180 st C. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.


Smacznego.


sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation