Kuchnia

ciasta-szarlotki

Szarlotka królewska
Składniki:

biszkopt

6 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
100 g mąki ziemniaczanej
220 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml oleju

masa budyniowa (można zastąpić gotową masą karpatkową)

2 budynie waniliowe
1 cukier wanilinowy
1 łyżka mąki
3 szklanki mleka
5 łyżek cukru
200 g masła (w temp. pokojowej)
ponadto

2 kg jabłek
cukier (według uznania i słodkości jabłek)
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżeczki żelatyny
3/4 szkl. soku jabłkowego do nasączenia
granola do posypania







Sposób wykonania:

Przygotować ciasto na biszkopt.

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Do błyszczącej masy białkowej dodawać po 1 żółtku. Cały czas miksując wlać olej. Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski z masą jajeczną i delikatnie połączyć.

Blaszkę o wymiarach 24x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C ok 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na 2 części.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić w garnku z grubym dnem i podgrzewając, uprażyć. Kiedy jabłka będą ładnie rozprażone, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Garnek zdjąć z ognia.

Wsypać żelatynę i dobrze wymieszać, do jej rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.

Przygotować masę. 2 szklanki mleka zagotować. Budynie, mąkę, cukry i szklankę mleka dobrze wymieszać. Wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Przykryć. Odstawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu.

Krem podzielić na pół.

1 biszkopt nasączyć połową soku jabłkowego. Wyłożyć połowę jabłek. Na jabłka połowę kremu. Przykryć drugim biszkoptem. Biszkopt nasączyć,

wyłożyć pozostałe jabłka i krem. Całość posypać granolą lub startą czekoladą.

Ciasto wstawić na 2 godz. do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation