Kuchnia

same pyszności ...mniam...

Krem z batatów i papryki
SKŁADNIKI

2 średnie bataty
3 czerwone papryki
oliwa z oliwek do polania warzyw przed pieczeniem
łyżka masła
średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu
śmietankowy serek topiony - 100 g
1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli
1/2 gałki muszkatołowej
łyżeczka pieprzu
łyżeczka soli
śmietanka, pietruszka i grzanki do podania
PRZEPIS

1
Bataty obieramy i kroimy w około jednocentymetrowe plastry. Z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Warzywa wykładamy na blachę, skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni na 20 minut - doglądamy, aby się nie przypaliły.

2
W garnku na maśle podsmażamy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w pióra. Następnie dodajemy upieczone warzywa i całość zalewamy bulionem. Kiedy zupa zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i dokładnie blendujemy.

3
Do garnka dodajemy serek śmietankowy oraz przyprawy i jeszcze kilka razy mieszamy blenderem, aby się wszystko połączyło.

4
Podajemy z kleksem śmietany, natką pietruszki i grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation