Biżuteria

biżuteria

eklerki z bitą śmietaną i kremem żurawinowym
składniki na 4 porcje:
ciasto:
250 ml wody
½ łyżeczki soli
80 g masła
150 g mąki
3-4 jajka
krem:
4 płatki białej żelatyny
1 opakowanie budyniu mlecznego w proszku (custard)
450 ml mleka
40 g cukru
4 el kirschwasser (ewentualnie soku wiśniowego)
200 ml bitej śmietany
100 g suszonych żurawin
polewa:
250 g cukru pudru
czerwony barwnik spożywczy
3-4 łyżki stołowe nektaru żurawinowego
25 g suszonych żurawin

1. masło i sól rozpuścić w gotującej się wodzie, mieszając. dodać mąkę. mieszać wszystko drewnianą łyżką, aż na dnie garnka powstanie biała masa. powstałą masę umieścić w misce. dodać żółtko i natychmiast wymieszać za pomocą miksera. następnie dodawać pozostałe jajka i miksować do momentu, aż masa zrobi się ciężka i gumowata.

2. przygotowaną masę umieścić w torebce do polewy z karbowaną końcówką, a następnie wycisnąć na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia dziesięciocentymetrowe, grube paski. paski powinny być ułożone w sporych odstępach. piec w temperaturze 200°c (termoobieg: 180°c) przez ok. 20-30 minut. gdy ciastka trochę ostygną, przekroić na pół i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

3. Żurawiny pokroić. namoczyć żelatynę. budyń w proszku wymieszać z 100 ml mleka. do pozostałej części mleka dodać cukier i zagotować. do gotującego się mleka dodać budyń i dalej gotować, mieszając. Żelatynę wycisnąć i rozpuścić. przykryć budyń plastikową pokrywką i odstawić do ostygnięcia. ubić i dodać śmietanę. dodać żurawiny. wstawić do lodówki.

4. cukier puder zmieszać z barwnikiem i nektarem żurawinowym do momentu, aż powstanie polewa. umieścić polewę w torebce o rurkowatym zakończeniu i udekorować eklerki. posypać żurawinami. na dolne połówki nałożyć krem i przykryć górnymi połówkami.

czas przygotowania: ok. 75 minut + czas stygnięcia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation