Kuchnia

Przepisy

GRILLOWANY OKOŃ MORSKI i SAŁATKA Z KUS-KUS
Na 2x porcje potrzebujesz:

ryba:
- 2x okonie morskie, "labraksy", wyfiletowane
- oliwa z oliwek
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

kus-kus:
- 120g kaszy kus-kus ( ja użyłem razowej )
- 1/2x czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
- 1/2x zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
- 2x pomidory, pokrojone w średnią kostkę
- 1x średnią, czerwoną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę
- garść natki pietruszki, posiekanej
- 20x czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych na pół
- garść uprażonych orzeszków piniowych / nasion słonecznika ( opcjonalnie )
- skórka otarta z 1/2x cytryny

dressing:
- 6x łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1/2x cytryny
- 1x ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- garść świeżych listków mięty, posiekanych
- garść świeżych listków bazylii, posiekanych
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

A robisz tak:

Rybę filetujesz i lekko nacinasz po stronie skóry. Skrapiasz odrobiną oliwy i nacierasz solą oraz pieprzem. Dobrze rozgrzewasz grillową lub teflonową patelnię i smażysz ją - 1min po stronie skóry i niecałą minutę po stronie mięsa. Ryba nie może być przesmażona! :) Powinna pozostać fantastycznie soczysta i delikatna.
Do dużej miski wsypujesz kus-kus, dodajesz do niego skórkę z cytryny i zalewasz wrzątkiem. Tak, aby woda wystawała ponad jego powierzchnię na ok. 1cm. Miskę przykrywasz i w tym czasie kroisz wszystkie pozostałe składniki. Na patelni prażysz powoli orzeszki pinii / pestki słonecznika. Po tym czasie wszystko dodajesz do miękkiego już kus-kusa i mieszasz. Teraz w małym słoiczku mieszasz oliwę, sok z cytryny, zioła, czosnek, sól i pieprz. Zakręcasz i trzęsiesz, jak shakerem. W ten sposób stworzysz wspaniały, cytrynowo - ziołowy dressing, który pysznie połączy całą kus-kusową sałatkę. Sos przelewasz do miski z kaszą i wszystko mieszasz. Podajesz na dużym talerzu z gorącymi i pysznie grillowanymi filetami z labraksa, razem z kieliszkiem dobrego, białego wina.
Proste, szybkie i przepyszne małe danko!

sałatkę z kus-kus możesz przygotować również i z innymi, pysznymi dodatkami. Mogą to być np. pieczone pomidory i papryki z czosnkiem i serem feta, albo słodki zielony groszek, kozi ser, mięta i prażone orzeszki piniowe (...) :) Możliwości jest całe mnóstwo - wszystko wspaniale łączy się z delikatną rybą!

SMACZNEGO! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation