Kuchnia

jedzonko

chutney śliwkowy

Dostałam kiedyś od koleżanki kilka słoiczków chutney'a i przepis... który gdzieś zaginął, więc moja wersja sosu śliwkowego tym razem na zasadzie próby...


Przepis jest na większą ilość śliwek, bo też miałam ich sporo w tym roku.

3 kg śliwek
1 większa papryczka chili lub kilka mniejszych
butelka czerwonego wina (0,5 szklanki do gara ze śliwkami reszta do wypicia)
4 czerwone cebule
chili w proszku
2- 4 łyżki miodu
kilka łyżek cukru, najlepiej brązowego

Zrobiłam ze 3 takie porcje, w jednej nich poszłam na łatwiznę, bo przepuściłam śliwki, papryczki oraz cebulę przez maszynkę.
Ale smażyło się długo, zanim masa zgęstniała.
Wina tak naprawdę to tylko pół szklanki dolać do śliwek, a resztę można spokojnie wypić :)
Można też doprawić przyprawami korzennymi i imbirem.
Jak już masa będzie gęsta, przełożyć do słoików i pasteryzować jak zawsze to robimy i już :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation