Kuchnia

pysznie

Najlepsze ciasto

najlepsze ciasto – składniki (na tortownicę 22-24 cm):

na czekoladowy spód brownie:

– tabliczka gorzkiej czekolady ( 100 g z zawartością kakao min.30%)
– 100 g masła
– 3 jajka
– 50 g mąki
– 150 g cukru
– dwie obrane i przekrojone na ósemki gruszki ( usunąć gniazda nasienne)

na masę jogurtową:

– 600 ml jogurtu bałkańskiego lub greckiego (użyłam zwykłego pół na pół ze śmietaną 18%)
– 1 opakowanie budyniu waniliowego
– 3 duże jajka
-1/4 szklanki oleju
– szklanka cukru pudru (poj. 250 ml)
– łyżka cukru waniliowego

na wierzch

– gruszka

polewa czekoladowa:

– tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
– 50 g masła
– dwie łyżki cukru
– 100 ml gorącego mleka
Najlepsze ciasto – przepis :

brownie- spód:

Czekoladę połamać, rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej (w rondelku nad parującą wodą).
Jajka ubić z cukrem na jasną pianę, dodać mąkę i masę z czekolady. Wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto do blaszki, wyłożyć na nie kawałki gruszki pokrojonej w ósemki.

jogurtowa pianka:

Piekarnik nastawić na 180 st.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder.
Żółtka wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem waniliowym, dodać do piany, wymieszać, dodawać po łyżce jogurtu i na końcu wlać olej. Wymieszaną wolno i delikatnie całość, przelać przy pomocy łyżki wazowej na ciemne ciasto.
Na dnie piekarnika umieścić nieduży garnek z gorącą wodą. Wstawić tortownicę na drugą półkę od dołu. Najlepiej by była to półka – kratka grillowa. Piec ciasto godzinę dwadzieścia minut. Po 30 minutach można okryć je luźnym arkuszem folii aluminiowej. Zapobiegnie to mocnemu rumienieniu się ciasta. Studzić w piekarniku, a następnie odstawić na kilka godzin do lodówki by całkowicie stężało.

Czekoladę na polewę połamać, włożyć do rondelka, zalać gorącym mlekiem. Dodać masło, cukier i podgrzewać mieszając w kąpieli wodnej – nad garnkiem z parującą wodą. Kiedy masa stanie się jednolita i cukier rozpuści – zdjąć z ognia.
Ciepłą masą polać wierzch ciasta. Gruszkę pokroić na ósemki. Z dwóch czubatych łyżek cukru i dwóch łyżek wody ugotować syrop. Kiedy zacznie gęstnieć, zanurzać na krótka chwilę kawałki gruszki i ułożyć na cieście.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation