Uroda

zdrowie uroda

Kurkuma (Turmeric)
jest bardzo ważnym składnikiem w indyjskiej i chińskiej medycynie.
Zawarte w niej substancje mają zastosowanie w leczeniu Alzheimera, a nawet raka.
Naukowcy odkryli także, że kurkuma jest skuteczną bronią w leczeniu prewencyjnym płuc, wątroby i jelit.
Ma silne działanie przeciwzapalne. Dzięki przepisom, które zaraz przeczytasz, sprawisz, że ten cud natury pomoże także i Tobie !
Pamiętać jednak należy o codziennej rutynie.
Mleczna kurkuma Gorące mleko z miodem jest bardzo popularne w Europie, ale w Indiach stawia się przede wszystkim na mleko z kurkumą. Rozgrzewa ciało od wewnątrz, co sprawia, że jest to idealnym napojem na zimę.

Dbasz także o higienę jamy ustnej i zapobiegasz stanom zapalnym w gardle. Składniki: -
kurkuma mielona1 łyżeczka
mleko krowie lub migdałowe – 200 ml - brązowy cukier i cynamon – do smaku

Przygotowanie: Podgrzej mleko w garnuszku. Gdy będzie wystarczająco gorące, naczynie zdejmij z ognia i dodaj łyżeczkę kurkumy.
Następnie wymieszaj wszystko dokładnie, aż żółty proszek całkowicie się rozpuści. Na koniec, w zależności od preferencji smakowych, dodaj cynamon lub brązowy cukier.

Gorąca cytryna z kurkumą Bomba witaminowa, która pomoże przetrwać chłodne dni, ponieważ cytryna ma wysoką zawartość witaminy C, a w połączeniu z kurkumą wzmacnia układ odpornościowy i chroni gardło przed inwazyjnymi bakteriami.
Można dodać także trochę imbiru, które pobudzi do działania i zniweluje ból głowy.

Składniki: - sok z cytryny (świeżo wyciśnięty)
- kurkuma organiczna – 1/4 łyżeczki
- imbir (do smaku)
Przygotowanie: Obierz imbir i wrzuć go do filiżanki. Zalej go w 3/4 zagotowaną wodą. Gdy woda spadnie do 60°C możesz dodać sok z cytryny, a na koniec kurkumę.
Od teraz nie musisz się bać mrozów i niechcianej grypy !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation