Kuchnia

mięsne

Przepis na biała kiełbasa zapiekana z soczewicą

3/4 kg białej surowej kiełbasy
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 cebule średniej wielkości
2 marchewki
6 ząbków czosnku
2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
6 łyżek oliwy
szczypta tymianku
szczypta suszonego cząbru
6 szklanek bulionu warzywnego
świeżo zmielony czarny pieprz

do podania:
natka pietruszki
Przygotowanie dania biała kiełbasa zapiekana z soczewicą

Kiełbasę włóż do dużego garnka, zalej zimną wodą (powinna być przykryta) i na małym ogniu doprowadź prawie do wrzenia - kiedy woda zacznie lekko szumieć, wyłącz ogień i odstaw kiełbasę na 20 minut. Wyjmij i pokrój na kawałki o długości 3 cm - uważaj, bo z kiełbasy podczas krojenia może tryskać płyn.
Obraną cebulę pokrój na ósemki. Czosnek pokrój na cienki plasterki. Marchewkę pokrój na plastry o grubości 1/2 cm. Kiełbasę pokrój
W dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i marchewkę i cały czas mieszając smaż na średnim ogniu 3 minuty. Dodaj czosnek i przecier pomidorowy. Po wymieszaniu smaż jeszcze 2 minuty.
Warzywa przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Dodaj soczewicę, kiełbasę i bulion. Dopraw pieprzem, tymiankiem i cząbrem. Dobrze wymieszaj. Przykryj i wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni - aż soczewica będzie miękka.
Danie podawaj udekorowane natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation