Kuchnia

kuchnia

Konfitura z rabarbaru - najlepsza, najprostsza

Konfitura z rabarbaru z wanilią
/2 słoiczki, jak na zdjęciu/
(wartość energetyczna w 100g - ok. 200 kcal, ale będzie mniej, jeśli nie lubicie mocno słodkich przetworów i dacie mniej cukru ;) )

400 g rabarbaru
250 g cukru
cukier waniliowy (można pominąć, wtedy będzie pachnieć tylko rabarbarem ) )
5 łyżek wody

Umyty rabarbar pokrój w paski, ewentualnie odetnij brzydkie końce.
Na patelnie wrzuć rabarbar, cukier i wodę, wymieszaj i trzymaj na średnim ogniu.
Gdy rabarbar zacznie być miękki (po ok. 7-10 min. ), rozgnieć go zewnętrzną stroną łyżki, by nie pozostał w kawałkach, a był taki 'rozciapciany'. ;)
Pogotuj jeszcze przez chwilkę, do uzyskania pożądanej przez Ciebie konsystencji, a potem nakładaj do czystych, wyparzonych słoiczków. Słoiczki postaw do góry dnem, by się dobrze zassały. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation