Kuchnia

Zupy

BUŁGARSKI CHŁODNIK

400 ml kefiru

Ogórek
2 całe szczypiory młodej dymki
Ząbek czosnku
Łyżka świeżego koperku drobno pokrojonego
Garstka orzechów włoskich
1/4 łyżeczki soli

Ogórka obieramy i połowę ucieramy do miski na małych oczkach a połowę na dużych. Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy w miseczce z solą, dokładamy do ogórka. Mieszamy i dosypujemy koperek a potem drobno pokrojony szczypior i poszatkowane orzechy. Mieszamy i odstawiamy na jakiś czas żeby smaki się przegryzły. Można również zblendować - ja akurat lubię jak mi coś na łyżce pływa :). Zimny kefir dokładamy tuż przed podaniem. Chłodnik dobrze mieszamy i nakładamy do misecze
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation