Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Naleśniki ukraińskie - Ulubione Przepisy

SKŁADNIKI jajko bułka tarta olej do smażenia szczypiorek Naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 1 jajko szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: ok. 500 g ziemniaków 25 dag białego sera 2 cebule sól pieprz Farszu starcza na około 10-12 naleśników. Sos: 1 ogórek jogurt grecki sól pieprz 1 ząbek czosnku INSTRUKCJA WYKONANIA Ziemniaki na farsz ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Posiekaną w kosteczkę cebulę zeszklić na oleju. Przestudzone ziemniaki oraz ser biały przecisnąć przez praskę. Dodać cebulę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Farsz powinien być dobrze doprawiony. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na 15 minut. Po tym czasie usmażyć na suchej patelni naleśniki (ja jedynie pierwszego naleśnika smażę na tłuszczu). Na połowie naleśnika rozsmarować czubatą łyżkę farszu. Naleśniki składać w trójkąty. Obranego ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach a następnie odcisnąć z niego nadmiar wody. Do ogórka dodać jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Na rozgrzanym oleju smażyć na złoty kolor, obtoczone w roztrzepanym jajku i bułce tartej naleśniki. Podawać z sosikiem, posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
( Cały przepis znajdziesz tutaj: http://ulubioneprzepisy.com/2013/07/09/nalesniki-ukrainskie/ )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation