Kuchnia

CIASTA

Ciasto szpinakowe z truskawkami - PrzyslijPrzepis.pl

Składniki
Ciasto szpinakowe:
450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
150 g mąki pszennej
180 g mąki krupczatki
200 g cukru
250 ml oleju
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do wysmarowania formy

Krem śmietanowy:
500 g śmietany 36%
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru

Warstwa truskawkowa:
500 g świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe
600 ml wrzątku

Sposób przygotowania przepisu:

1. Ciasto szpinakowe:
Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zmiksować blenderem żeby jeszcze bardziej go rozdrobnić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, cały czas miksować. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wystudzić ciasto, a następnie ściąć wierzch ciasta i skruszyć na kruszonkę, którą pozostawić do posypania wierzchu.

2. Krem śmietanowy:
Serek mascarpone i śmietanę wlać do miski, ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Gotowy krem podzielić na 2 równe części.

3. Warstwa truskawkowa:
Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Owoce przełożyć do tężejącej galaretki i dokładnie wymieszać.

4. Składanie ciasta:
Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć krem śmietanowy, wylać tężejącą galaretkę z truskawkami i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć drugą część kremu śmietanowego i posypać kruszonką ciasta szpinakowego. Ponownie wstawić do lodówki i dokładnie schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation