Kuchnia

kuchnia

Ciasteczka półkruche w kształcie róż - animacja | Jak Po Maśle | Paula Andrzejewska

Składniki

400 g mąki
kostka masła
4-5 żółtek
1 białko
80 g cukru pudru
szczypta soli
marmolada o smaku róży
2 łyżki śmietany 18%
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Robimy ciasteczka półkruche

Przepis Pani Jadwigi nie zawierał dwóch ostatnich składników, czyli śmietany i proszku do pieczenia. Dodałam je, aby ciasto lepiej się zagniatało i rozwałkowywało. Mąkę należy przesiać, dodać masło, żółtka, cukier puder i sól. Składniki zagnieść na gładką masę i schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować bardzo cienko. Przy pomocy szklanki wykrawać kółka.

Ciasteczka przygotować według poniższej animacji. 5 krążków ciasta układać, tak aby zachodziły na siebie, smarując brzeg białkiem jaja, aby się nie rozkleiły w trakcie pieczenia. Marmoladą posmarować sklejone ciasto i zwinąć w rulonik. Ostrym nożem przeciąć w połowie. W ten sposób powstaną dwie róże.

Ciastka układać na posmarowanej tłuszczem blasze i wstawić do ciepłego piekarnika. Z podanego przepisu otrzymałam dwie blaszki na wielkość piekarnika przy dosyć gęstym rozstawieniu różyczek.

Ciastka piec około 15 minut w temperaturze 170° C. Po upieczeniu nie zapomnijcie o podstawowej rzeczą jaką jest ostudzenie ciastek. Często jestem naocznym świadkiem poparzenia przez gorące ciastka. Gorąca marmolada może być groźna. Ale tak to jest, gdy człowiek jest łakomy i nie potrafi poczekać nawet kwadransa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation