Kuchnia

Zupy

https://kuchnialidla.pl/tarator-bulgarski-chlodnik - SKŁADNIKI
400 g jogurtu typu greckiego 10%
4 ogórki gruntowe (lub jeden zielony)
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
3 łyżki oliwy z oliwek
5 łyżek orzechów włoskich, niezbyt grubo posiekanych
1 pęczek koperku, posiekanego
sól, pieprz do smaku
oliwa do skropienia chłodnika przed podaniem

Ogórki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

Do większej miski przekładamy jogurt, dodajemy pokrojone ogórki, posiekany czosnek, koperek (zostawić trochę do ozdoby) i oliwę.

Zupę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby dobrze się schłodziła.

Przed podaniem chłodnik posypujemy orzechami. Do każdej miseczki, w której go podamy, wkładamy 1-2 kostki lodu. Na koniec zupę skrapiamy oliwą i ozdabiamy koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation