Kuchnia

Kuchnia

Truskawkowiec bez pieczenia

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki przezroczyste
250 ml wrzątku
masa śmietanowo - truskawkowa:
500 ml śmietanki 30%
3 galaretki truskawkowe
500 g truskawek
dodatkowo:
około 150 g herbatników
3 galaretki truskawkowe
700 ml wrzątku
500 g truskawek
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Galaretki przezroczyste rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Ser z wiaderka miksujemy z cukrem pudrem i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę przezroczystą. Masę serową wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki do stężenia. W międzyczasie truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy na mus. Owoce zagotowujemy, wsypujemy 3 galaretki truskawkowe, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i stopniowo wlewamy zimny mus truskawkowy. Masę śmietanowo - truskawkową wykładamy na zastygniętą masę serową i wstawiamy do lodówki. Na zastygniętym cieście układamy pokrojone na ćwiartki truskawki.
3 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku i studzimy. Tężejącą galaretką zalewamy truskawki. Ciasto odstawiamy do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation