Kuchnia

SAŁATKI i SURÓWKI

SAŁATKA Z JARMUŻU

pęczek jarmużu, czyli około 6 dużych liście, do kupienie przez internet tutaj
1 twarde, kwaśne jabłko
1/3 szklanki migdałów
2 łyżeczki soku z cytryny
Składniki na sos:
3 łyżki oliwy lub innego oleju z pierwszego tłoczenia
3 łyżki musztardy
5 łyżek syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
Przygotowanie:
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu w małej szklance. Następnie jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę, wsypać do miski i polać sokiem z cytryny - dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupie.
Rozgrzać dużą patelnię, wsypać na nią migdały i prażyć je przez około 1-2 minuty, następnie zdjąć z patelni i pokroić na mniejsze kawałki. Jarmuż dokładnie oczyścić, wyciąć twarde łodygi i pokroić na małe kawałki. Do miski z jabłkami dodać jarmuż i posiekane migdały. Polać sosem i dokładnie wymieszać. Gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation