Kuchnia

deser

Cherry White Chocolate Latte


Nie jestem smakoszem kawy, ale ta latte posmakowała mi bardzo, wiec myślę że zasmakuje zarówno tym którzy do miłośników kawy nie należą. Jest to również ulubiona kawa mojej Siostry w jednej z krakowskich kawiarni - pijalni czekolady Wedla.

Składa się z czterech warstw. Na dole wiśnie w gęstym syropie, następnie mleko z rozpuszczoną białą czekoladą, espresso, a na górze - mleczna pianka. I o ile każde trzy dolne części zrobimy bez żadnych sprzętów, to do pianki potrzebujemy ekspresu lub spieniacza.

Taka kawa wygląda efektownie i bardzo profesjonalnie - na pewno zrobi wrażenie na znajomych, a wcala nie jest trudna w przygotowaniu. Poszczególne smaki kawy, czekolady i wiśni tworzą zgrane, smaczne trio. Jestem pewna, że najwięksi wielbiciele kawy żądni nowych połaczeń bedą zadowoleni, dlatego polecam skusić sie już teraz... lub jutro na śniadanie :)

Trudno o dokładne proporcje, dlatego podaję orientacyjne wartości.

składniki (1 porcja):

2-3 łyżki wiśni w soku (najlepsze takie ze słoiczka)
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
ok. 1 szklanki mleka
8-10 kostek białej czekolady
1 filiżanka espresso

Wiśnie w soku podgrzewamy, zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Białą czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w mleku (1/2 szklanki). Na dole wysokiej szklanki układamy wiśnie, następnie powolutku po ściance wlewamy mleko z czekoladą. Pozostałe mleko ubijamy na piankę spieniaczem lub przygotowujemy za pomocą ekspresu. Przekładamy do szklanki. Powoli wlewamy espresso, które zatrzyma się pomiędzy warstwami mleka ze wzgledu na gęstość i natychmiast podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation