Kuchnia

przetwory

SYROP RÓŻANO-RABARBAROWY

500 g łodyg rabarbaru, pokrojonych w cząstki
400 g drobnego cukru
480 ml wody
2-3 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżeczki wody różanej

Rabarbar i cukier umieszczam w dużym rondlu o grubym dnie, mieszam dokładnie i odstawiam na ok. pół godziny. Po tym czasie dodaję wodę i umieszczam rondel na gazie, mieszając dopóki cukier się nie rozpuści.

Podgrzewam na średnim gazie przez 20 minut. Gdy rabarbar zacznie się rozpadać, dokładnie odsączam miksturę za pomocą sitka wyłożonego gazą. Odsączony płyn doprawiam sokiem z cytryny i gotuję na średnim gazie przez ok. 30 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Odstawiam, a po schłodzeniu dodaję wodę różaną i przelewam do buteleczek. Przechowuję w lodówce.


Uwagi:

1. Przepis pochodzi z blogu 101 Cookbooks. Po odcedzeniu rabarbaru, gotowałam syrop dłużej niż zalecała Heidi, bo w ogóle nie gęstniał.

2. Syrop najlepiej smakuje mi z zimną wodą gazowaną i listkami mięty. Idealny byłby to tego kruszony lód. Można go również połączyć z jogurtem albo zrobić z niego "posłanie" dla waniliowej panna cotty.

3. Dechy, które widzicie na zdjęciach, zrobiłam przy pomocy mamy podczas ostatniej wizyty w domu rodzinnym. Zawsze chciałam mieć ciemne dechy i dzięki mamci stało się to faktem :) Na razie uczę się ich, sprawdzam, jak układa się na nich światło i co dzieje się z eksponatami, więc nie jest idealnie, ale mam nadzieję, że to kwestia czasu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation