Kuchnia

wypieki

Kokosowe ciasto z czekoladą

ciasto:
– dwie szklanki mąki
– czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki kakao
– 3/4 szklanki cukru
– pół szklanki stopionego masła lub oleju
– szklanka mleka
– 3 jajka

biała masa kokosowa
– 3 szklanki mleka
– 7 łyżek kaszy manny
– 150 g wiórków kokosowych
– nieco więcej niż pół szklanki cukru
– kilka garści żurawiny lub innych ulubionych bakalii

polewa:
– tabliczka gorzkiej czekolady ( o zawartości kakao min. 50%)
– łyżeczka cukru
– łyżeczka masła
– dwie łyżki (lub nieco więcej, gdyby masa była mocno gęsta) wody
kokosowe ciasto z czekoladą – przepis

WYKONANIE:
Piekarnik ustawić na 170 st. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Suche składniki ciasta wymieszać w misce, mokre zmieszać w osobnej. Przelać mokre do suchych i wymieszać niezbyt porządnie łyżką. Nie należy używać miksera, by zbytnio nie napowietrzyć ciasta. 3/4 powstałej, czekoladowej masy wlać do blaszki i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut. W tym czasie należy przygotować kokosową masę. Do zimnego mleka wsypać kaszę mannę, cukier, wiórki kokosowe i gotować mieszając aż mleko zawrze i masa zgęstnieje. Ciasto wyjąć z piekarnika, wylać ugotowany, gorący, kokosowy krem a na niego pozostałe, ciemne ciasto. Blaszkę ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 minut. Wyjąć ciasto i całkowicie ostudzić.

Składniki polewy rozpuścić w rondelku nad gotującą się wodą, mieszać aż masa stanie się jednolita. Gęstość regulować ilością dodanego płynu.
Polać w całości lub pokrojone w porcje ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation