Kuchnia

ciasta

Ptasie mleczko z PTASIE MLECZKO Z CHIA

SKŁADNIKI NA MASĘ Z CHIA:

400 ml mleka kokosowego
100 ml mleka np. sojowego
4 łyżki nasion chia
4 łyżki ksylitolu lub 2 łyżki miodu
1 1/2 łyżeczki agaru lub 2 łyżki żelatyny
SKŁADNIKI NA CZĘŚĆ CZEKOLADOWĄ:

400 ml mleka kokosowego
200 g gorzkiej czekolady
1 łyżka miodu
1 łyżeczka agaru lub 2 łyżeczki żelatyny
Mleko kokosowe podgrzewamy i dodajemy czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy miód oraz agar. Chwilę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. W wersji z żelatyną dodajemy do niej wcześniej 2 łyżki zimnej wody, gdy napęcznieje dodajemy do ciepłej masy. Zostawiamy do wystudzenia. Formę o wym. 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę masy czekoladowej i wkładamy do lodówki do stężenia. Wszystkie składniki na masę z chia przekładamy do garnuszka i chwilę gotujemy. W wersji z żelatyna postępujemy dokładnie tak samo jak powyżej. Zostawiamy do wystudzenia. Wylewamy masę na zastygnięta masę czekoladową. Wkładamy do lodówki, aby się ścięła. Następnie wylewamy pozostałą część czekoladową i wkładamy do lodówki na około 1-2 godz. Kroimy na kawałki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation