Kuchnia

ciasta

♥Bananowa krówka na biszkopcie♥

Składniki:
Biszkopt:

3 duże jajka (osobno białka i żółtka)
1/2 szklanki cukru drobnego
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem budyniowy:

750 ml mleka
4 żółtka
140 g cukru
32 g cukru waniliowego
1 budyń waniliowy (proszek, ok. 40g)
150 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła
Masa śmietanowa:

śmietan-fix w proszku lub bita śmietana
500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:

1 duże opakowanie herbatników (ok. 250 g)
1 mała masa kajmakowa w puszce (ok. 300 g)
3 banany
odrobina soku z cytryny do skropienia bananów
płatki migdałowe do dekoracji

Białka ubijamy na sztywną pianę przez około 5 minut. Po chwili wsypujemy stopniowo cukier i nadal miksujemy aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i miksujemy na bardzo małych obrotach miksera przez ok. 30 sekund. Wsypujemy obie mąki i lekko mieszamy za pomocą trzepaczki. Masę przekładamy do foremki (u mnie kwadratowa, o rozmiarze 25 x 25 cm) i wyrównujemy wierzch. Piec przez ok. 23-25 minut w temp. 170 stopni do tzw. suchego patyczka.

Krem budyniowy:

W rondelku gotujemy na małym ogniu 500 ml mleka, 250 ml miksujemy w drugim naczyniu z cukrami, sypkim budyniem, mąką oraz żółtkami.

Gdy mleko będzie się “podnosić” to wlewamy naszą zmiksowaną masę. Mieszamy cały czas żeby się nie przypaliła, gotujemy na małym ogniu. Na początku budyń będzie bardzo rzadki i powstaną grudki, lecz po około 5 minutach mieszania powinien się zrobić gęsty. Gorący budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Banany kroimy w grubsze plasterki. Kropimy je odrobiną soku z cytryny.

Masło ucieramy na jasny puch. Dodajemy po łyżce masy budyniowej, dokładnie miksujemy.

Na zimny biszkopt wykładamy krem budyniowy, w niego wciskamy lekko plasterki bananów (równomiernie). Nakładamy warstwę herbatników oraz rozsmarowujemy ok. 3/4 puszki masy kajmakowej. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na wysokich obrotach wraz z bitą śmietaną (w proszku) oraz cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch ciastka.

Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni na rumiany kolor i gdy przestygną, wtedy posypujemy nimi wierzch ciasta. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego!

https://poprostupycha.com.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation