Kuchnia

ciasta

tarta jagodowa
(na tartę o średnicy 23 cm)

ciasto:
250 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
szczypta soli
125 g miękkiego masła
2 łyżki śmietany kremówki

masa śmietanowa:
3 jaja
1/2 szkl cukru pudru
130 ml śmietany 30%
80 g mąki pszennej

+ 400 g jagód

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, dodać masło i wlać śmietanę, wyrobić gładkie ciasto. Formę do tarty wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Następnie wylepić ciastem spód oraz brzeg formy - do 1,5 cm wys. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C, piec 20 min do lekkiego zrumienienia. Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia.

W między czasie zrobić masę. Do wysokiej miski wbić jaja, wsypać cukier, zmiksować. Ciągle miksując stopniowo wsypywać mąkę, na koniec wlać śmietanę, zmiksować do połączenia składników. Na podpieczony spód tarty rozłożyć jagody, wylać masę śmietanową. Piec 50 min w 180°C do uzyskania złotego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation