Kuchnia

cookies

Proteinowe brownie

Składniki na blachę ciasta o średnicy 28cm (12 sporych kawałków):
74g odżywki białkowej dla sportowców (użyłam Olimp whey complex 100% o smaku czekoladowym, waniliowa sprawdziłaby się równie dobrze)
25g otrębów owsianych
200g dobrej jakości gorzkiej czekolady
6Ł oliwy
100ml maślanki
110g ciemnego cukru
opcjonalnie: kilka kropli esencji waniliowej
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (podkreśla aromat czekolady)


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Zmieszać ze sobą odżywkę, otręby, proszek do pieczenia i sól.
Do żaroodpornej miseczki wlać oliwę, wkruszyć do niej drobno posiekaną czekoladę i ustawić nad garnuszkiem z gotującą się wodą, mieszając aż do uzyskania jednolitej lśniącej masy (nie dopuścić do zagotowania się czekolady). Odstawić z gazu.
W osobnej misce zmiksować cukier, esencję waniliową, kawę i jajka, ubić na jasny, puszysty kogel mogel. Dodać do masy jajecznej przestudzoną czekoladę oraz maślankę, wymieszać dokładnie. Dodać sypkie składniki i wymieszać jedynie do ich połączenia się aby nie było widocznych grudek suchych składników (podobnie jak przy mufinkach, nie należy mieszać zbyt dokładnie, bo ciasto będzie zbite po wypieczeniu).
Piec 30 minut (jeśli używa się silikonowej formy, nie trzeba jej smarować tłuszczem ani wykładać papierem do pieczenia).

http://guiltfreelightco.blogspot.se/2013/02/proteinowe-brownie-dla-sportowca-i-jego.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation