Kuchnia

gotowanie

PotrawyRegionalne: CIASTO MARCHEWKOWE

Dzisiejsze ciasto marchewkowe
jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
Pyszne,wilgotne i pachnące cynamonem.
Jakie i ile bakalii dodacie zależy od Was.Ja dodałam płatki migdałów, suszone morele i śliwki.
Ale jak najbardziej pasują także orzechy i wiórki kokosowe.
Można również dodać pokrojonego ananasa.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki startej drobno marchewki
1 szklanka oleju
4 jajka
1 szklanka cukru (ewentualnie więcej jak wolicie słodsze)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
szczypta soli
płatki migdałowe
suszone morele około 10-15 sztuk
suszone śliwki około 10-15 sztuk
parę kropli zapachu migdałowego

Mikserem utarłam jajka, aż podwoiły swoją objętość.
Dosypywałam do nich cukier.
Wlewałam cienkim strumieniem olej.
Wsypałam przesianą mąkę.
Następnie sodę, proszek do pieczenia i sól.
Wsypałam cynamon.
Wszystkie składniki zmiksowałam.
Do ciasta wsypałam startą na drobnej tarce marchewkę i pokrojone suszone śliwki i morele.
Na koniec zapach i garść płatków migdałowych.
Pozostało już tylko delikatnie wymieszać bakalie z ciastem.
Wlałam je na blachę o wymiarach 29/22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Można posypać ciasto cukrem pudrem, bądź przekroić
i przełożyć je kremem z serka mascarpone lub Philadelphi i kremówki.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation