Kuchnia

przepisy

Jak pączek w maśle...blog kulinarny,smacznie,zdrowo,kolorowo!: Ogórki curry na zimę - domowe przetwory

Składniki:

2,5 kg ogórków szklarniowych
gorczyca np Kamis
liście laurowe np Kamis
pieprz czarny ziarnisty np Kamis
ziele angielskie np Kamis



dodatkowo:

4 szklanki wody
200ml octu 10%
pół łyżeczki Kurkumy np Kamis
2 łyżeczki przyprawy curry np Kamis
1,5 łyżki soli np Kamis
250g cukru












Przygotowanie:

Słoiki oraz nakrętki należy wyparzyć i wytrzeć
Ogórki myjemy,obieramy ze skóry,kroimy na 4 części wzdłuż
Wszystkie składnIki zalewy zagotowujemy
Na dno słoika wkładamy 1 łyżeczkę gorczycy,2 liście laurowe,4 ziarna pieprzu,3 ziarenka ziela angielskiego
Wkładamy ogórki, układamy je dość ciasno
Zalewamy gorącą zalewą,denko słoika powinno się samo zassać,jeśli tak się nie stanie, należy je zapasteryzować przez 10 min


Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation