Kuchnia

Wege

Zielenina: Chlebki musli z jabłkami i rodzynkami - na zakwasie

Na 3 niewielkie chlebki:
•100 ml wody
•35 g ziaren słonecznika
•35 pestek dyni
•2 średnie jabłka o łącznej wadze ok. 250 g
•10 g drożdży
•100 g zakwasu żytniego
•350-400 ml wody
•350 g jasnej mąki orkiszowej
•150 żytniej mąki razowej
•1 łyżeczka soli
•200 g rodzynek
•50 g płatków żytnich

Do miseczki wsypujemy słonecznik i pestki dyni, wlewamy zagotowane 100 ml wody, odstawiamy na co najmniej 2 godziny lub całą noc.
W 350 ml wody rozpuszczamy zakwas i drożdże. Dodajemy namoczone ziarna oraz mąki wymieszane z solą. Wyrabiamy ręcznie podsypując mąką lub w robocie kuchennym ok. 8 minut. Pod koniec dodajemy rodzynki i jabłka pokrojone w małą kostkę, ostrożnie wyrabiamy krótko ponownie. Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na ok. 2 godziny. W tym czasie składamy ciasto 2-3 razy jak kopertę, to zapewni mu ładną strukturę.
2 blachy do pieczenia wykładamy papierem.
Ciasto dzielimy na 3 części, wyrabiamy delikatnie ponownie i formujemy 3 podłużne bochenki, które obtaczamy w płatkach. Przekładamy je na blachy do ponownego wyrośnięcia zachowując solidny odstęp pomiędzy nimi.
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, na dno wstawiamy naczynie, do którego wlewamy szklankę wody.
Chlebki pieczemy 35-40 minut aż ładnie się zrumienią, studzimy na kratce. Polecam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation