Kuchnia

jedzonko

Tarta warzywna z ciasta francuskiego

Składniki:
1 opak. ciasta francuskiego
1 mały brokuł
1 duża marchew
8 pomidorków koktajlowych
1 średniej wielkości cukinia
4 plastry sera feta
300 ml śmietany 18%
płaska łyżka mąki pszennej
3 jajka
przyprawy: sól morska, świeżo mielony pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej i tyle samo słodkiej, łyżeczka suszonej bazylii
szczypta cukru

Piekarnik nagrzać do 200ºC.
Brokuł i marchew zblanszować w gotującej się wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru przez ok 2 minuty. Odcedzić.
Blaszkę do tarty wyłożyć ciastem francuskim, na ciasto wyłożyć wszystkie warzywa oraz ser feta.
Sos: śmietanę połączyć z roztrzepanymi jajkami, przyprawami i mąką za pomocą trzepaczki, tak, aby nie było mącznych grudek. Zawartość tarty polać sosem.
Piec ok. 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation