Kuchnia

MIĘSO

Pyszna wątróbka

wątróbkę wymoczyć w mleku przez parę godzin a dopiero później smażyć czy też dusić. Pozbawimy ja w ten sposób charakterystycznej goryczki.

Składniki na obiad dla 4 osób:
- wątróbka drobiowa - 500 gram
- cebula - 4 sztuki
- jabłka - 2 sztuki
- marchew - 1 sztuka
- mleko - 1 szklanka
- mąka pszenna - 2 łyżki
- olej - do podsmażenia - ok 2-3 łyżki
- przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona - do smaku
Przygotowanie:
Wątróbkę umyć, oczyścić ze ścięgien i białych tłuszczy a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Zalać mlekiem i odstawić do lodówki na 2 godziny. W między czasie pokroić cebulę w piórka i marchewkę w kostkę. Cebulę podsmażyć. Po 2 godzinach moczenia wątróbki odlać mleko i dokładnie ją osuszyć papierowymi ręcznikami (osuszamy ją po ty, by nie pryskała nam na patelni). Następnie obtoczyć ją w mące i kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć około 10 minut po czym dodać do niej usmażoną wcześniej cebulkę oraz pokrojoną marchewkę. Przyprawić do smaku i dusić pod przykryciem około pół godziny (Uwaga! Ważne żeby nie przyprawiać wątróbki wcześniej, gdyż stanie się twarda!). Jabłka obrać ze skórki pokrajać na małe kawałki i dodać do naszej potrawy 5 minut przed końcem duszenia.

źródło http://co-ugotowac.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation