Kuchnia

kuchnia

Składniki

Ciasto:
-20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
-350 g letniego mleka
-pół łyżki cukru
-60 g roztopionego masła
-2 łyżeczki soli
-2 duże jajka
-560 g mąki pszennej
Nadzienie:
-1 kg kapusty kiszonej
-100 g suszonych grzybów leśnych
-2 cebule
-kminek
-łyżka majeranku
-sól i pieprz, do smaku
Dodatkowo:
-50 g masła (wcześniej roztopionego i przestudzonego)
-nasionka kminku do posypania (lub czarnuszki)

Przygotowanie

Ciasto:

Drożdże rozpuścić w połowie szklanki mleka, dodać pół łyżki cukru, wymieszać i odstawić na 10 minut. Resztę mleka rozmieszać z 60 g masła i jajkami. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać rozczyn z drożdży oraz resztę składników. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do podwojenia objętości (przykryte ściereczką).

Nadzienie:

Kiszoną kapustę przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą do jej pokrycia. Gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 2 godziny). Odstawić do ostygnięcia, odcedzić na sitku i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Drobno pokroić.

Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej w wodzie (można również namoczyć je na około 3 godziny). Następnego dnia gotować na małym ogniu przez około godzinę do miękkości. Odcedzić, ostudzić i drobno pokroić.

Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na patelni do lekkiego zeszklenia.

W misce mieszamy kapustę, grzyby i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy również kminek i majeranek. Mieszamy.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na rozmiar mniej więcej 25 x 45 cm. Kroimy nożem wzdłuż na pół. Na każdej połowie ciasta rozłożyć 1/4 nadzienia (czyli łącznie połowę nadzienia). Każdą połowę ciasta zwinąć w rulonik. W taki sam sposób postąpić z drugą, odłożoną częścią ciasta. Ruloniki pokroić po lekkim skosie ostrym nożem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.

Następnie posmarować roztopionym masłem i posypać kminkiem.

Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

https://mgotuje.pl/kapusniaczki/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation