Kuchnia

Serniki, serniczki

sernik wiedeński

1 kg sera
200g miękkiego masła
1 szklanka cukru
10 jajek
1 duży budyń śmietankowy
rodzynki
2 łyżeczki esencji waniliowej



Piekarnik nagrzać do 230st. Białka ubić na sztywną pianę. Ser zmielić 2 razy.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, ucierając dodać miękkie masło i stopniowo dodawać ser. Następnie wsypać proszek budyniowy, dodać esencję waniliową i rodzynki obtoczone wcześniej w mące. Do masy serowej dodać pianę i delikatnie już łyżką wszystko wymieszać.

Całą masę przełożyć do tortownicy (24cm) wysmarowanej masłem bądź wyłożonej papierem do pieczenia. włożyć do mocno nagrzanego piekarnika i tak piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170st i piec sernik około godziny.

Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek pozostawić sernik na 10 minut. Następnie uchylić i pozostawić sernik do przestygnięcia na kolejne 10 minut. Posypać cukrem pudrem bądź polukrować lukrem...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation