Kuchnia

słodkości

Sero-orzechowiec z masą krówkową -


Składniki
mąka pszenna 450 g
cukier puder 450 g
masła 350 g
masa krówkowa 250 g
orzechy włoskie 250 g
żółtko jaja 2 szt.
mleko 150 ml
smietana 18%100 ml
budyń waniliowy1 opakowanie
proszek do pieczenia ½ łyżeczki
sok z połowy cytryny
jaja 5 (osobno żółtka i białka)
twaróg 800 (półtłusty)


Wykonanie:
Krok 1 - Sero-orzechowiec z masą krówkową
Do misy przesiać mąkę pszenną.

Krok 2 - Sero-orzechowiec z masą krówkową
Orzechy włoskie zmielić w maszynce do mięsa (kilka posiekać i pozostawić do posypania po wierzchu ciasta).

Krok 3 - Sero-orzechowiec z masą krówkową
Do mąki dodać 2 żółtka, po 150 g cukru pudru i masła, śmietanę 18 %, zmielone orzechy i proszek do pieczenia.

Krok 4 - Sero-orzechowiec z masą krówkową
Szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć i podzielić na trzy równe części. Pierwszą część ciasta orzechowego cienko rozwałkować, wyłożyć na dno kwadratowej tortownicy. Ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. W podobny sposób postąpić z pozostałymi częściami ciasta.

Krok 5 - Sero-orzechowiec z masą krówkową
5 żółtek utrzeć ze 150 g cukru pudru i 200 g masła na jednolitą masę. Dodać trzykrotnie zmielony twaróg, mleko, sok wyciśnięty z połowy cytryny i proszek budyniowy. Wymieszać.

Krok 6 - Sero-orzechowiec z masą krówkową
Na samym końcu masę serową połączyć z pianą ubitą z białek.

Krok 7 - Sero-orzechowiec z masą krówkową
Masę serową przełożyć do garnka. Zagotować, cały czas mieszając.

Krok 8 - Sero-orzechowiec z masą krówkową
Na spodzie tortownicy ułożyć jedno z upieczonych orzechowych ciast. Na ciasto wyłożyć połowę masy serowej.

Krok 9 - Sero-orzechowiec z masą krówkową
Przykryć kolejnym ciastem orzechowym. Następnie wyłożyć resztę masy serowej i docisnąć ostatnim ciastem orzechowym.

Krok 10 - Sero-orzechowiec z masą krówkową
Na wierzchu rozsmarować masę krówkową. Posypać posiekanymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation