Kuchnia

słodkości

Kakaowe ciasto kruche z budyniową pianką

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
2 1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
4 żółtka
200 g masła lub margaryny, zimnej
szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:
4 białka
3/4 szklanki cukru
2 x budyń śmietankowy, proszek (2×40 g)
1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
szczypta soli

DODATKOWO:
400 g malin, świeżych lub mrożonych



Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem oraz kakao. Następnie dodajemy sól, cukier oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i wkładamy na 1-2 godz. do lodówki.
Formę o wym. 24×24 cm. Wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno formy. Wyrównujemy i dociskamy. Pieczemy w temp. 190 C przez około 15 min.
Białka miksujemy ze szczypta soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Następnie wsypujemy przesiany proszek budyniowy i powoli wlewamy cienkim strumieniem olej. Masę wykładamy na podpieczony spód. Układamy maliny lekko je wciskając w piankę. Ścieramy pozostałą część ciasta na maliny. Pieczemy w temp. 190 C przez około 35-40 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation