Kuchnia

⇒ CIASTA DROŻDŻOWE z OWOCAMI & KRUSZONKĄ » ☕️ …✽

DROŻDŻOWY CHLEBEK DO ODRYWANIA Z BANANAMI I CYNAMONEM! SKŁADNIKI:

- 450 g mąki pszennej tortowej + do podsypywania około 50 g
- 2 całe jajka rozmiar M
- 1 żółtko
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki masła/margaryny
- 1/3 szklanki mleka
- paczka drożdży instant

- 1 bardzo dojrzały banan
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu


Mąkę przesiej przez sitko wymieszaj z drożdżami.

Do kubka wlej mleko, dodaj masło i wstaw na 30 sekund do mikrofali, tak aby masło się rozpuściło, lub zrób to w rondelku na kuchni, jak wolisz. Przestudź płyn, nie może być gorący ani zbyt ciepły, bo zaparzy mąkę. Powinien być ciepły, tak jak byś miał się go bez problemu napić. ;-)

Do miski z mąką dodaj cukier puder, przemieszaj, dodaj roztrzepane rózgą jajka i mleko z masłem.
Zagniataj ciasto początkowo łyżką potem ręką. Jeśli ciasto będzie za luźne dodaj 2 -3 łyżki mąki. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę, w tym czasie się zrelaksuj ;-)))

W miseczce rozgnieć banana widelcem, dodaj, cukier i cynamon.

Ciasto wyjmij z miski podziel na 10 -14 kawałków.

Keksówkę wysmaruj mocno margaryną/masłem, i ustaw pionowo ;-)

Każdy kawałek rozwałkuj na fragment przypominający kwadrat.
Kwadrat kładziemy na węższy brzeg blaszki, smarujemy cienką warstwę z bananów, przykrywamy kolejnym kwadratem, aż wypełni się blaszka.

Wybierz dłuższą keksówkę, ciasto powinno zajmować 3/4 wysokości, pamiętaj, że mocno urośnie w piekarniku.
Ciasto z wierzchu możesz posmarować roztrzepanym jajkiem.
Odstawiamy je na 15 minut aby troszkę podrosło, po tym czasie wstawiamy do piekarnika.
Temp. 170 -180 stopni C, czas 1 godzina.
Grzanie dół, ostatnie 15 minut uruchamiam termoobieg.

Ciasto studzimy i gotowe!

Do kawki lub kakao idealne!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation