Kuchnia

Przetwory

mojewypieki.com

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Składniki na 1,5 szklanki:

6 dużych pomarańczy ze średnio grubą skórką, najlepiej organicznych i niewoskowanych
2 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
Pomarańcze wyszorować i wyparzyć. Obrać, dzieląc skórkę na ćwiartki. Ze skórek odkroić białą, grubszą część, wyrzucić. Pozostałą skórkę pokroić paski, następnie w kosteczkę. Miąższ pomarańczy oczywiście zjeść :-)

Pokrojoną skórkę zalać wrzącą wodą i gotować 5 minut. Odcedzić. Czynność powtórzyć.

W rondelku wymieszać wodę (1/4 szklanki) z cukrem. Wrzucić przygotowane skórki pomarańczy, gotować na zmniejszonym ogniu, bez przykrycia, aż staną się półprzezroczyste, a większość wody wyparuje, około 45 minut. Wystudzić, następnie na sitku odlać nadmiar syropu (około 2 łyżek).

Przełożyć do słoiczków. Można przechowywać dość długo w lodówce lub mrozić.

Polecam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation