Kuchnia

słodkości

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem serowym

Składniki:

- 0,5kg mąki

- 190ml letniego mleka

- 1 jajko

- 50g świeżych drożdży

- 3 łyżki cukru

- 75g masła

- szczypta soli

Nadzienie serowe:

- 300g białego sera

- 3 łyżki cukru

- żółtko

- 2 łyżki posiekanej drobno skórki pomarańczowej z syropu



Wykonanie:

Z przygotowanego mleka odlać połowę szklanki. Wkruszyć drożdże, wymieszać. Zasypać dwoma łyżkami mąki. Wszystko wymieszać i odstawić aż drożdże "ruszą".

Do miski wsypać resztę mąki, mleka, rozpuszczone masło, jajko, cukier, szczyptę soli i przygotowany rozczyn. Wszystko wymieszać. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Nadzienie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na pasek o szerokości około 12-13cm na grubość około 0,5cm. Podzielić na trójkąty. Na końcu każdego trójkąta położyć łyżeczkę nadzienia. Zwijać od podstawy do wierzchołka, sklejając rogi.

Gotowe rogaliki odstawić do napuszenia (15-20 minut). Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem (ja dodatkowo posypałam cukrem z cynamonem). Piec w temperaturze 180oC przez około 15-20 minut - do zrumienienia. Studzić na kratce.

Z podanej porcji wyszło mi około 35 średniej wielkości rogalików.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation