Kuchnia

⇒ MAŁA CUKIERENKA ~ KOSTKI KINDER BUENO, TORTOWE & INNE » ☕️ …✽

Placek z bakaliami na budyniu

1 szklanka mąki pszennej
3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru)
5 jajek
1 kostka miękkiego masła
1 szklanka cukru (dałam ¾ szklanki)
300g dowolnych bakalii poszatkowanych (użyłam suszonej żurawiny, daktyli, orzechów włoskich, rodzynek)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Masło utrzeć na puszystą masę.
Jajka wbić do osobnego naczynia i rozmącić widelcem.
Ciągle ucierając masło, stopniowo dolewać jajka i cukier.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniami. Stopniowo wsypywać do masy jajecznej.
Dodać jeszcze 5 łyżek wody i wsypać obtoczone w mące bakalie, wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką wąskiej blaszki lub keksówki i piec w temp. 170-180oC przez około 45 minut. Gdy ciasto przestygnie, można posypać je cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation